Přeskočit na obsah

Gemini 2011/Pozorování: Porovnání verzí

Přidáno 1 690 bajtů ,  16. 6. 2011
Řádek 167: Řádek 167:
- Dítě bývá náladové a nesoustředěné, neovládá své city a impulzy, často nestojí o vzdělání.
- Dítě bývá náladové a nesoustředěné, neovládá své city a impulzy, často nestojí o vzdělání.


== Závěr ==
== Nahlašovací povinnost ==
 
'''Co dělat pokud se něco špatného s dítětem děje - týrání, zanedbávání, alkoholismus rodičů…?'''
 
- Rozpoznat takovou věc je velmi těžké a je potřeba, abychom byli všímaví. (Děti navíc často nechtějí přiznat problém,
hájí rodiče - mají je rády...) Může nám v tom pomoci pozorování dítěte a jeho reakcí na přítomnost rodičů, rozhovor s dítětem (soukromý dotaz zda ho něco trápí), rozhovor se členem rodiny (dotazy jak se dítě učí, jak vychází se sourozenci, jak vychází s nevlastním rodičem atp.), rozhovor s kamarádem dítěte nebo jeho učitelem (všiml si něčeho zvláštního). Nemůžeme nikoho obviňovat na základě našich ničím nepodložených domněnek, ale máme '''povinnost nahlašovat skutečnosti nasvědčující týrání dítěte'''.
 
- Pokud zjistíme týrání, zneužívání nebo zanedbávání dítěte (nejen rodiči, mohou to být i další lidé z jejich okolí), musíme to nahlásit, máme nahlašovací povinnost. Nejpřímější cesta je nahlášení na '''OSPOD (Odbor sociálně-právní ochrany dítěte)''', zřizovatelem jsou jednotlivá města, pod které spadají i přilehlé vesnice. Centrální registr s kontakty neexistuje, je třeba hledat kontakt na příslušném městském úřadě. OSPOD přiděluje státního sociálního pracovníka podle bydliště a ten provádí šetření.
 
-
 
- Neměli bychom se dítěte příliš a zbytečně vyptávat na detaily (ledaže by se nám samo chtělo vypovídat), protože pak ho ještě budou vyslýchat povolanější osoby a my ho tím můžeme zbytečně zatěžovat a nutit ho prožívat si to víckrát.
709

editací