Vzk/Balíčky: Porovnání verzí

Velikost nezměněna ,  3. 5. 2009
Řádek 458: Řádek 458:
=== Stručný popis balíčku ===
=== Stručný popis balíčku ===


Kompetence v balíčku "Výchovné nástroje" lze rozdělit do tří skupin:
Balíček se zabývá používáním různých výchovných nástrojů - prostředků, které má vůdce při své činnosti k dispozici. O každém z nich by měl mít Castor základní znalosti (např. jak vypadá nová stezka, že má čtyři stupně, je možné použít její symbolický rámec nebo si vytvořit vlastní, že si členové oddílu mohou úkoly stezky vybírat dotvářet sami apod.) a měl by vědět, jak ho v oddíle použít:
 
'''První skupinu''' tvoří kompetence (první čtyři v dále uvedeném seznamu), které se zabývají vztahem výchovných cílů a prostředků. Zde je nejdůležitější schopnost rozlišit, co je cílem a co prostředkem a rozumět oboustrannému vztahu mezi cílem a prostředkem, tj. k cíli umět najít vhodné prostředky a u každé hry, či jiné aktivity vědět, k jakému cíli směřuje.
Kompetence z této skupiny souvisejí hlavně s balíčkem "Plánování".
 
'''Druhá skupina''' kompetencí (většina zbývajících) se zabývá používáním různých výchovných nástrojů - prostředků, které má vůdce při své činnosti k dispozici. O každém z nich by měl mít Castor základní znalosti (např. jak vypadá nová stezka, že má čtyři stupně, je možné použít její symbolický rámece nebo si vytvořit vlastní, že si členové oddílu mohou úkoly stezky vybírat dotvářet sami apod.) a měl by vědět, jak ho v oddíle použít:
* stezka
* stezka
* odborky
* odborky
Řádek 471: Řádek 466:
* prostředí
* prostředí
* tradice, rituály, symboly
* tradice, rituály, symboly
Součástí této skupiny kompetencí je též základní povědomí o novém výchovném programu Junáka.
Tato skupina kompetencí souvisí zejména s balíčkem "Skautská výchovná metoda" a s balíčkem "Praktické dovednosti" na kterém by měl Castor ukázat, že umí používat jednotlivé výchovné nástroje k rozvoji dovedností popsaných v tomto balíčku.


'''Třetí skupina''' obsahuje dvě kompetence, které souvisejí s balíčky "Dnešní děti" a "Práce s dětmi":
Součástí balíčku je též základní povědomí o novém výchovném programu Junáka.
* rozlišit, který program určit jako povinný a který dobrovolný,
 
* odlišit program pro různé věkové kategorie
Tématicky souvisí balíček zejména s balíčkem "Skautská výchovná metoda" a s balíčkem "Praktické dovednosti" na kterém by měl Castor ukázat, že umí používat jednotlivé výchovné nástroje k rozvoji dovedností popsaných v tomto balíčku.  
Jde zde zejména o to, umět použít jednotlivé výchovné nástroje a prvky programu přiměřeně věku dětí a situaci.
<br><br>
<br><br>


1 146

editací