Přeskočit na obsah

IK: Porovnání verzí

Přidáno 4 178 bajtů ,  23. 6. 2015
m
bez shrnutí editace
mBez shrnutí editace
mBez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
<big><big><big>Přehled všech instruktorských kompetencí</big></big></big>
=Instruktorská kvalifikace=
* '''Kompetenční profil Gemini klasický - inovovaný 2014,2015'''
 
** [[Soubor:Kompetence_Pollux2015_F1.doc]]
==Instruktorská kvalifikace - úvod==
* '''Kompetenční profil Gemini klasický'''
Instruktorská kvalifikace (IK) je stupněm skautského vzdělání a je rámcově definována v Řádu vzdělávání činovníků a činovnic Junáka (ŘVČČJ).
 
Instruktorská kvalifikace se získává zpravidla úspěšnou absolvencí instruktorské lesní školy (ILŠ), jednou tradičních je ILŠ Gemini Pollux.
 
Instruktorská kvalifikace je základním předpokladem pro působení v týmech vzdělávacích akcí kvalifikačního (ČK, ČLK, VK, VLK) i nekvalifikačního (LŠ) typu a pro působení ve zkušebních komisích vůdcovské, čekatelské popř. manažerské zkoušky, jak  stanovuje ŘVČČJ. Podle dalších předpisů vnitřního práva Junáka je předpokladem i k některým dalším činovnickým funkcím nebo činnostem - to je vedlejší význam IK.
 
Instruktorská kvalifikace je jako stupeň vzdělání po obsahové stránce rámcově definována v ŘVČČJ.
Podrobný obsah IK není v současnosti junáckými předpisy jednotně formulován (narozdíl od čekatelské a vůdcovské kvalifikace).
 
ILŠ Gemini Pollux, vycházejíc z kladů kompetenčního přístupu ke vzdělávání a z rámcových požadavků ŘVČČJ, definuje a konkretizuje obsah IK kompetenčním profilem instruktora.
 
Kompetenční profil instruktora je v pojetí ILŠ Gemini Pollux formulován jako soubor [[kompetence|''kompetencí'']], to jest ''znalostí'' - ''dovedností'' - ''postojů'' , které instruktor pro své instruktorské působení potřebuje a které Junák žádá, aby měl.
 
==Kompetenční profil instruktora==
 
* Adept IK - absolvent ILŠ Gemini Pollux má zvládnout všechny kompetence kompetenčního profilu instruktora.
** Jednak každou kompetenci má zvládnout (mít, nabýt) v ''úrovni nezbytné'' - podle zásady ''Primum non nocere - především neškodit''. Pokud tuto úroveň nemá, je lépe, aby bez ohledu na jiné schopnosti, jako instruktor nepůsobil.
** Jednak každou kompetenci má zvládnout (mít, nabýt) v ''úrovni klíčové'' - tedy tak, aby byl v tom ohledu přínosem, přispíval skautskému vzdělávání ... pokud nedosahuje výjimečně u některé kompetence úrovně klíčové, je třeba, aby si toho byl vědom jako handikapu a pracoval s tím (ví o hendikepu, umí si poradit dobře navzdory hendikepu, zajistí náhradní řešení, pracuje na sobě v tomto ohledu).
** Naopak je zřejmé, že většina instruktorů nedosahuje všechny kompetence v ''úrovni ideální'' - je výzvou a úkolem každého, aby na sobě pracoval a usiloval o rozvinutí svých kompetencí stále v průběhu celé své instruktorské kariéry.
 
*Pro úspěšnou absolvenci ILŠ Pollux a získání IK je třeba, aby uchazeč v obojím smyslu měl všechny kompetence a toto prokázal v průběhu ILŠ. Je odpovědností Týmu, aby uchazeč dostal příležitost se účastí na ILŠ Pollux v kompetencích zlepšit na uvedené úrovně a aby měl možnost prokázat, že kompetence v uvedených úrovních má. A je odpovědností uchazeče - účastníka jednak využít příležitosti a prokázat, že kompetence má, a jednak neprokázat, že je nemá.
 
==Struktura kompetenčního profilu==
''Tým Gemini v průběhu let formuloval resp. používal kompetenční profil v různých podobách, jak se dařilo náročnou a mnohotvárnou materii uchopit.''  
 
====Kompetenční profil aktuální 2014, 2015====
 
**Kompetenční profil má tři VĚTVE: ''PEDAGOG - MANAŽER - OSOBNOST''
**Větev zahrnuje vždy 3-5 #témat
**Téma je vždy zpracováno v podobě 1 až 3 obecných ''základních kompetencí'', kterých je dohromady 22
**Základní kompetence pak se člení vždy na 3 až 10 detailních (atomárních) ''konkrétních kompetencí'', jichž je celkem 140
**''Pozn.: Základní a konkrétní kompetence jsou v podobném vztahu jako obecný cíle (záměry) a konkrétní cíle''
 
* '''Aktuální kompetenční profil ILŠ Gemini Pollux je uveden zde: [[Soubor:Kompetence_Pollux2015_F1.doc|Kompetenční profil instruktora]]'''  
 
** Autorem aktuálního kompetenčního profilu je PolluxTým (2013-2015), nicméně konkrétní kompetence jsou převzaty jen s drobnými modifikacemi z Klasického (GE 2008+ od Edyho subtýmu) kompetenčního profilu.
 
----
 
====Kompetenční profily - historické====
=====Kompetenční profil Gemini klasický=====
** '''[[Soubor:Instruktorske_kompetence_final.xls|instruktorské kompetence]]''' pro tisk ve formátu ''.XLS''
** '''[[Soubor:Instruktorske_kompetence_final.xls|instruktorské kompetence]]''' pro tisk ve formátu ''.XLS''
** podrobný profil (konkrétnější, atomární) kompetence: 140+40 K ve 4 kapitolách (Osobnost - Manažer - Leader - Vychovatel)  
** podrobný profil (konkrétnější, atomární) kompetence: 140+40 K ve 4 kapitolách (Osobnost - Manažer - Leader - Vychovatel)  
Řádek 8: Řádek 48:
** užíváno v letech 2008-2010, v r. 2014 se chceme vrátit k těmto
** užíváno v letech 2008-2010, v r. 2014 se chceme vrátit k těmto


* '''Kompetenční profil ÚLŠ 2011'''
 
 
=====Kompetenční profil ÚLŠ 2011=====
** '''[[Soubor:Instruktorske_kompetence_2012.xls|instruktorské kompetence]]''' ve formátu ''.XLS''  
** '''[[Soubor:Instruktorske_kompetence_2012.xls|instruktorské kompetence]]''' ve formátu ''.XLS''  
** novější a abstraktnější (=stručnější) profil: cca 50 kompetencí ve 4 kapitolách (Lektorství - Osobnost - Organizace/MTZ - Tým)  
** novější a abstraktnější (=stručnější) profil: cca 50 kompetencí ve 4 kapitolách (Lektorství - Osobnost - Organizace/MTZ - Tým)  
2 881

editací